KEY THREATS TO THE PHYSICAL AVAILABILITY AND QUALITY OF FOOD IN THE CONDITIONS OF MARITAL STATE
Published 09/01/2025
Keywords
- food security,
- regulatory framework,
- physical availability of food,
- food quality,
- martial law
- economic Ukrainian centrism ...More

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Abstract
The article describes the results of a study of the legal regulation of the economic mechanism of state food security management in terms of physical accessibility and ensuring the quality of food in order to identify problem areas and develop areas for its improvement. In conditions of martial law, special requirements arise for regulatory and legal regulation, taking into account all the negative consequences of hostilities, missile attacks, mining of a significant part of the territory, blocking of logistical facilities and routes. At the same time, the need to provide the domestic market with food and continue foreign economic activity in special conditions requires effective innovative solutions from the authorities.
The shortcomings of the legislative provision of food security and by-laws adopted for the period from the beginning of the full-scale invasion on February 24, 2022, which are in force at the time of the article’s publication, are considered. Based on the analysis, conclusions are drawn and proposals are made to improve the state regulatory and legal regulation of physical accessibility and quality of food in conditions of martial law. The previously introduced concept of “economic Ukrainianocentrism” is detailed.
The research methodology is monographic, abstract-logical, hypothetical methods, SWOT analysis and structural-functional analysis method. The research hypothesis is based on the assumption that by identifying and classifying the regulatory and legal support for the functioning of food supply chains under martial law, it is possible to make food safer and develop the physical availability of food for the domestic consumer. And by reviewing and updating Ukrainian legislation in order to fully comply with international standards of quality and food safety (EU, FAO, WHO, Codex Alimentarius, ISO 22000, OIML, IPPC, ICMSF), it is possible to provide a high-quality legal basis for the implementation of international standards of quality and safety in the production, storage, transportation and sale of Ukrainian products, both on the domestic market and on the world market. The theoretical significance and novelty of the article lies in the analysis of the current laws of Ukraine and by-laws, specific author’s proposals for improving the regulatory framework in terms of food security in Ukraine.
References
- Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану : Закон України від 15.03.2022 № 2120-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2120-20#Text (дата звернення: 22.10.2024).
- Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану : Закон України від 24.03.2022 № 2145-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-20#Text (дата звернення: 22.10.2024).
- Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану : Закон України від 12.05.2022 № 2246-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2246-20#Text (дата звернення: 22.10.2024).
- Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану : Закон України від 12.05.2022 № 2247-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2247-20#Text (дата звернення: 22.10.2024).
- Курман Т. В. Агробізнес та продовольча безпека: загрози та проблеми правового забезпечення в умовах воєнного стану. Аналітично-порівняльне правознавство, 2022. (3). С. 122–126.
- Ольховська А. М., Білоусов Є. М. Нормативно-правове забезпечення продовольчої безпеки в умовах правового режи-му воєнного стану (постановка проблеми). Право та інновації. 2022. № 2 (38). С. 27–34. URL: https://openarchive.nure.ua/items/5d64bcbd-764c-4f19-a38f-b3ef76cbcb6d (дата звернення: 22.10.2024).
- Павловська І. Г. Світовий досвід управління ризиками продовольчої безпеки: аналіз та перспективи впровадження в Україні в повоєнний час. Адаптивне управ-ління: теорія і практика. Серія Економіка, 2023. 15(30). URL: https://doi.org/10.33296/2707-0654-15(30)-02 (дата звернення: 22.10.2024).
- Деякі питання надання державних гарантій на портфельній основі : Постанова Кабінету Міністрів України від 14.07.2021 № 723 (редакція від 30.04.2024 р.). URL: https://zakononline.com.ua/documents/show/497492___769064 (дата звернення: 22.10.2024).
- Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 9 жовтня 2023 року «Про стан забезпечення продовольчої безпеки». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/681/2023#Text (дата звернення: 22.10.2024).
- Про затвердження плану заходів забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану : Розпорядженням КМУ від 29.04.2022 № 327-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/327-2022-%D1%80# Text (дата звернення: 22.10.2024).
- Скидан О. В., Микитюк В. М., Ковальчук О. Д. Законодавче регулювання продовольчої безпеки. Розробити та обґрунтувати стратегічні напрями і пріоритети формування конкурентоспроможного аграрного сектора економіки Північно-Західного регіону України : проміжний звіт з наук.-дослід. теми. Житомир : ЖНАЕУ, 2011. С. 9–13.
- Стеців І. С. Законодавче регулювання економічного механізму державного управління продовольчою безпекою: оптимізація пропозиції та ланцюгів постачання в умовах воєнного стану. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 4(32). С. 176–186.
